Visszérbetegség megelőzése

A megelőzés a legjobb orvosság a viszérbetegségnél is.

Ezzel az alapelvvel egészen biztosan mindenki egyetért, csakhogy sokan kritikusan ellenvetik, hogy az ő esetükben a megelőzés késő, hiszen a betegség már kialakult. Ez az elképzelés azonban téves: Mindegy, hogy a visszérbetegség mennyire súlyos, a megelőzésnek mindenkor teljes létjogosultsága van.

Előrehaladott betegségnél a megelőzés célja más, mint egészséges embereknél. Ilyenkor a betegség következményeinek – dagadó boka, fájdalom, lábszárfekély, vénatrombózis, tüdőembólia – megakadályozására törekszünk.

 

A visszérbeteg életmódja

A megelőzés a helyes életmóddal kezdődik. Próbálja meg elérni és tartani ideális testsúlyát. Ez hosszú távú feladat (1/2 – 1 évig is eltarthat), melyhez szükség esetén kérjen orvosi segítséget és diétás tanácsot. Sokat mozogjon és feküdjön, kerülje viszont a hosszas álldogálást és ülést. Fekvéskor vagy utazáskor polcolja magasra lábait. Ha hosszabb ideig ülnie kell, minden feltunés nélkül megteheti, hogy “marokba” szorítja lábujjait, majd elernyeszti.
(lásd a “Vérmozgató torna” gyakorlatait a következő oldalon!). Sportoljon sokat! A sportot nem szabad haszontalan, fárasztó időtöltésnek tekinteni, hiszen az együtt sportolás kiváló családi program, és öröm forrása lehet. Visszérbetegeknek az úszás a legalkalmasabb sport egyrészt, mert ekkor a test vízszintesen fekszik, így az izommunkával pumpált vérnek nem kell “hegynek felfelé” másznia, másodsorban a hideg víz hatására a közvetlenül a bőr alatt futó vénák összehúzódnak és így a véráramlás felgyorsul.
Rendszeres úszással a megdagadt, és hulladékanyagokkal terhelt láb ismét karcsú lesz. Kerülje viszont a szaunát! A meleg hatására a vénák kitágulnak, aminek következtében a vér még lassabban kering a lábban, és ez trombózishoz vezethet.
Kerülje a visszérbeteg azokat a sportokat, melyeknél a láb könnyen sérülhet (pl. futball). Ha a visszér vérezni kezd, komoly következményekkel járó vérveszteség léphet fel. Sok szenvedést okoz az is, hogy egy-egy sérülés gyógyulása a szövetek lecsökkent regenerálódó képessége miatt hónapokig tarthat.
Nagyon fontos, hogy a visszérbeteg rendszeresen végezzen vérmozgató tornát, melynek gyakorlatait a következőkben ismertetjük és Betegeink külön papíron is megkapják.

 

Vérmozgató torna

A vérmozgató torna egyszerű gyakorlatok sora, melyet mindenki könnyedén el tud végezni:
I. A lábujjak “marokba” szorítása (1/2 perc)
Feküdjön a hátára, és lábát fektesse magasra (tegyen például párnákat vagy összehajtott pokrócokat a lába alá)! Szorítsa össze és nyissa szét az ujjait olyan gyorsan és erősen, ahogyan csak bírja! Képzelje el, hogy egy odatartott ceruzát kell minduntalan megfognia és elengednie. Ha nincs lehetősége hanyatt feküdni, akkor a gyakorlat munkahelyen, sorban álláskor, buszon, tehát mindenütt végezhet ő.
II. Lábkörzés (1 perc)
Hanyattfekvésben húzza fel a térdeit, emelje fel alsó lábszárait, és körözzön gyorsan két lábszárával egymással ellentétes irányban.
A lábkörzés után – mely körülbelül fél percig tartson – tegye le a lábát, és többször egymás után hajlítsa be, majd ismét nyújtsa ki térdét!
III. Párna összeszorítása (1/2 perc)
Feküdjön továbbra is felpolcolt lábakkal! Szorítson össze lábfejeivel egy párnát, emelje meg, majd ismét eressze le!
IV. A vér kipréselése a vádliból (1/2 perc)
Továbbra is fekve maradva hajlítsa be az egyik lábát csípőben és térdben!
Kulcsolja át ujjaival a behajlított láb bokáját, majd lassan nyújtsa ki a lábát, közben kezeit engedje feljebb csúszni. Ujjaival préselje végig a lábát egészen a lágyékig. Végezze el ugyanezt a gyakorlatot a másik oldalon is, majd még 3-4-szer mindkét lábával!
Ezt a gyakorlatot különösen a lelkére kötjük. Adott esetben ülve is elvégezheti, de ne mulassza el. Fordítson napi 3-5 percet ezekre a gyakorlatokra! Ha kialakul a vénagyulladás, annak kezelése sokkal több időbe kerül, nem is beszélve a fájdalmakról és az életminőség romlásáról. A visszérbetegségnek csak kis része a fájdalom, tehát a jéghegy csúcsa. A vérmozgató tornával a felszín alatt megbúvó “jéghegyre” kívánunk hatni, ezért nem elégedhetünk meg a fájdalom elmúlásával.

 

Lábzuhany

A lábzuhany jelentősen javítja a láb vérkeringését. A víz hűvös legyen, és lágyan hasson a bőrre! A zuhanyzást kezdje a lábfej elülső részén, majd lassan zuhanyozza végig a lábát egészen a lágyékig! Mindezt ismételje meg hátul is, ismét a lábfejnél kezdve, és a fenékig haladva! Ugyanezt végezze el a másik oldalon is! Naponta legalább egyszer zuhanyozzon az itt leírtak szerint! Szívleljen meg két dolgot a víz használatával kapcsolatban: ne feküdjön hosszan meleg fürdőben, hiszen ez a lábzuhany hatásának éppen az ellenkezőjét váltja ki. Meleg vízben a vénák kitágulnak, és a vér még lassabban folyik. Ha ingatag a keringése (gyakran elájul, könnyedén emelkedik, vagy esik a vérnyomása), a lábzuhanyt úgy kezdje, hogy először csak a lábfejet és a vádlit zuhanyozza néhány másodpercig!

 

Miért jó a kompressziós harisnya?

A varixok gyakran kígyózva lefutó, kitágult, göbös vénák tönkrement billentyűkkel. Ennek következményei Ön előtt már ismertek. A harisnya kívülről az egész lábszárat vénástul, mindenestül összenyomja. A vénák kiöblösödései, tágulatai a nyomás révén sokkal kisebbekké válnak (6. ábra), így a bennük levő billentyűk ismét érintkezni tudnak egymással.
Ebből az is következik, hogy a harisnyával helyreállítottuk az eredeti rendet, tehát a vér ismét csak felfelé folyhat, és nem tud visszacsurogni a billentyűk lemezei között. A kompressziós harisnya másik hatása az, hogy a szövetekben meggyült vizet visszanyomja az erekbe, tehát megszünteti az ödémát.

A kompressziós harisnyák és a fáslik nem szüntetik meg a varixokat, az előrehaladott visszérbetegség és az ennek talaján kialakult lábszárfekély kezelésében viszont rendkívül fontos szerepük van.

A kompressziós harisnyát reggel felkelés előtt kell felhúzni, és lefekvés előtt kell ismét levenni. Amennyiben reggel elkerülhetelen, hogy “halaszthatatlan dolgait” elvégezze, vagy zuhanyozzon, kérjük, feküdjön le, és öt percig magasra tartott lábakkal feküdjön, majd húzza fel a harisnyát! Sokak számára a kompressziós harisnya viselése nyáron kimondottan terhes. Az ezzel járó kellemetlenséget viszont érdemes vállalni, hiszen a harisnyák a visszérbetegségre kifejezetten jó hatásúak, s őt képesek a betegség súlyosbodását megállítani. Számos harisnya létezik, melyek közül az orvos írja fel betegének a legmegfelelőbbet. Az itt leírt szabályok következetes betartása óriási önfegyelmet kíván, de megéri.

 

Mire jók a gyógyszerek a visszérbetegség kezelésében?

Sokan azt gondolják, hogy a varixokat a mai világban már csodálatos gyógyszerekkel el lehet tüntetni. Legyenek teljesen nyugodtak afelől, hogy ilyen gyógyszer ma még nincs sem a patikákban, sem az ezernyi természetgyógyászati cikk között! Gyógyszeriparunk elég okos és szorgos ahhoz, hogyha létezne ilyen készítmény, azt megfelelően tudomásunkra hozza, és el is adja. A visszérbetegség gyakorisága alapján ugyanis egy ilyen készítmény sok százmilliós üzletet jelentene. A patikákban ennek ellenére mintegy 150 féle (!) gyógyszer van forgalomban a visszérbetegség kezelésére.
Ezek mind haszontalanok volnának? Egyáltalán nem. A vénagyógyszereknek megvan a maguk biztos, elvitathatatlan helye a visszérbetegség kezelésében.
A korábbiak alapján már tudjuk, hogy a visszértágulat következtében a szövetekben víz szaporodik fel. Ezt a jelenséget vizenyőnek, szakszóval ödémának nevezzük. Bizonyos gyógyszerek, mint például a VenorutonŽ, DoxiumŽ, DoxilekŽés a DetralexŽa hajszálerek falát vízzel szemben átjárhatatlanná teszik, így a vérből nem szivároghat ki a víz a sejtek közé, tehát nem alakulhat ki ödéma. Olyan hatásuk van, mintha egy szövetzsákot belülr ől gumival vonnánk be, és így vízhatlanná tennénk. Mivel az ödéma képződését lassítják, illetve gátolják, akkor érdemes bevenni valamelyiküket, ha a lábfej még csak enyhén duzzadt meg. Ezek a készítmények részben vény nélkül kaphatóak, de szedésük előtt kérjen tanácsot orvosától, gyógyszerészétől!
Kialakult vizenyő esetén vízhajtó szedése javasolt, mely a lábszárban fel-gyülemlett vizet a vesén keresztül távolítja el a szervezetből. Vízhajtót csak orvosi rendelvényre és orvosi ellen őrzés mellett szabad szedni.
Általános szabály, hogy a visszérbetegség kezelésére készített gyógyszereket csak rövid időre, a legfájdalmasabb és legödémásabb időszakokban vetjük be, hiszen ennél a betegségnél a gyógyszeres kezelés csak tüneti javulást hoz, az okot nem szünteti meg. Éppen ezért nem pótolhatják a kompressziós harisnyát vagy a fáslit, de nem is az a szerepük. A gyógyszeres kezelés eredményeképpen bekövetkezett javulás nem jelenti azt, hogy a viszzértágulatok megszüntek. Csak az ödéma tünt el, nem a varix – de már ez is komoly eredmény.

 

Összefoglalva

A visszérbetegség kialakulását, illetve kiújulását meg lehet, és meg is kell előzni. A megelőzés sokkal kisebb fáradsággal és időráfordítással jár, mint a betegség kezelése, nem is beszélve az egészséges életmód általános jótékony hatásáról, melynek részleteit a médiából mindenki jól ismeri. Ezért javasoljuk, hogy sokat mozgassa lábait, sportoljon, tornázzon és tegye mindennapjai részévé azt a szemléletet, hogy lábszárában sosem panghat a vér. Amennyiben már kialakult a visszérbetegség, kompressziós harisnyával, vagy fáslival igyekszünk összenyomni a vénákat. Ha egy kitágult vénát összenyomunk, akkor a véna eredeti működése, az egyirányú vértovábbítás csaknem teljesen helyreáll. Gyógyszeres kezelést akkor alkalmazunk, ha a fájdalom és az ödéma képződés tornával és fáslival nem akadályozható meg. A gyógyszerek sem a tornát, sem a fáslit nem tudják helyettesíteni. Ha gyógyszeres kiegészítő kezelés mellett döntünk, a következő készítménytípusok közül választhatunk:

  1. Fájdalomcsillapítók
  2. Vénafalra ható gyógyszerek, melyek megakadályozzák, hogy a pangó vérből a víz a szövetekbe, a sejtek közé szivárogjon.
  3. Vízhajtók, melyek a szervezetből a vizet a veséken keresztül vizelet formájában ürítik ki.