Visszér – Lökéshullám terápia

A VISSZÉR KEZELÉSE – LÖKÉSHULLÁM TERÁPIÁVAL SZERZETT KORAI TAPASZTALATAINK

ifj.dr. Szokoly Miklós, Dr. Szokoly Miklós Ph. D. Dolomit-Med Eü. Bt.

 

Teljes anyag letölthető erre a linkre kattintva!

Bevezetés

A visszér kezelésre lökéshullám kezelést / ESWT-t azaz Extra Corporal Shockwawe Therapy / rendelőnkben több éve használjuk.

A kezelésekkel kapcsolatos rövid távú észrevételeinket és tapasztalatainkat ismertetjük.

A lökéshullám kezelés egymástól bizonyos fizikai paramétereiben eltérő készülékekkel több évtizedes múltra tekint vissza. Természetesen a technika fejlődésével a projektil az applicátor a nyomásviszonyok és a frekvencia is megváltozott, ezáltal a terápia kényelmesebbé vált a beteg és a kezelő személyzet számára.

Rendelőnkben a BTL által gyártott 5000 SWT POWER készüléket használjuk.
A készülék főbb jellemzői:
•    Magas nyomás 5 barig
•    Magas frekvencia 22 Hz-ig
•    Burst mód nagyon érzékeny pácienseknek
•    8.4” színes érintésérzékeny képernyő
•    Színes terápiás enciklopédia anatómiai képekkel
•    Felhasználó által meghatározott diagnózisok
•    Moduláris rendszer – későbbi korszerűsítés lehetősége elektroterápiával, ultrahanggal, lézerrel vagy mágneses terápiával

 

Lökés hullám kezelés

Anyag és módszer

Fizikai alapelvek:
A sokkhullámot a nyomás ugrásszerű változása, magas amplitúdó és a periodicitás jellemzi. A lökéshullám készülék két fő részből áll. Az egyik része egy kompresszor, amely nagynyomású levegőt állít elő. A másik része a pisztoly formájú kezelőfej. A kezelőfejben ún. projektil található. A kompresszorból érkező nagynyomású levegő hatására a projektil mozgásba lendül és a kezelőfej végén lévő applikátorhoz ütközik. Ezáltal lökéshullám jön létre.

 

A kezelőfej szűk keresztmetszetű és a beteg bőréről az energia egy koncentrált hullám formájában terjed a szövetekben, beindítva fontos biológiai folyamatokat. A mechanizmus által generált sokkhullámok radialisan vagy fókuszált módon terjednek az alkalmazott transzmitter szerint. A hatékony behatolási mélység az alkalmazott transzmittertől és az előre beállított energiától /nyomásértéktől/ függ. A behatolási mélység értéke 4-7 cm-ig terjed. A nyomáshullám terjedését csak csekély abszorpció korlátozza a szövetekben. Magasabb abszorpció az akusztikus non-homogenitásokon jelentkezik.

Orvosi hatások:
− A mechanika törvényei szerint, ha a hullám kemény anyaghoz ér, ott zúzó hatást ér el. A lökéshullám ezen hatását használjuk ki a leginkább. Ezzel a folyamattal gyógyítjuk például a sarokcsonti kinövéseket, távolítjuk el az osteophytákat, Haglund- sarok esetében a kötőszöveti burjánzásokat és használjuk visszér kezelésre.

− Tágítja a véredényeket, serkenti a vérkeringést az adott helyen. A lokális vérbőség hatására a gyulladást csökkentő faktorok az adott régióban koncentrálódnak, amely által a gyulladás jelentősen mérséklődik, jobb anyagcserét és mikrocirkulációt biztosítva a szövetek részére.
− Erős „masszírozó” hatása révén komoly izomlazító hatást fejt ki.
− A kollagén termelést növeli és fokozza a substance P eliminációját.