fejléc
Legfrissebb Cikkeink

Social

Seprűvéna

Seprűvéna

Más néven kapilláris, hajszálértágulat vagy pókvéna ami elég gyakran csúfítja el lábainkat és hordoz üzenetet a vénás elégtelenségről. Nagyon zavaró a megjelenése és azonnali kezelést kíván, mert pókhálószerűen terjed, sokasodik, vöröses vagy kékes színű. Az arcon megjelenő hajszálértágulatot rosacea-nak hívják.

A hajszálerek fala mindössze egyetlen sejt vastagságú, ami lehetővé teszi, hogy a tápanyagok, az oxigén és a salakanyagok könnyen átjussanak rajtuk. A tápanyagok, az oxigén és a salakanyagok cseréje a kapillárishálózatokon keresztül zajlik.


A kicsi kitágult hajszálerek

A hajszálerek a bőr irharétegében találhatók, oxigént és tápanyagot szolgáltatnak a szöveteknek. A zavaró hajszálértágulat bármely testrészén, akár az arcon, bokán, lábon, könyökön vagy a térdén is megjelenhet. A hajszálér (capillaris), a verőerek végső elágazódásai, melyeknek vékony falán keresztül a vér és a szövetek sejtjei között a tápanyagok, az oxigén és a széndioxid kicserélődnek. A hajszálerek nem csak a tápanyagok cseréjében játszanak szerepet, hanem szövetátrendeződés vagy újjáképződés során (pl. szöveti sérüléseknél) belőlük indul ki a szükséges tápláló erek növekedése.
A hajszálerek falát egyetlen sejtréteg (endothel) alkotja, melyen keresztül az oxigén és a széndioxid, illetve a tápanyagok és bomlástermékek cseréje történik.

A seprűvéna okai

Ha a hajszélerek kitágulnak az nem csak esztétikai probléma. Az arcon megjelenő rosacea gyorsítja a bőr öregedését.

A hajszálér tágulatai a legtöbb esetben a súlyfelesleg, hormonális változások, cigaretta, a túlzásba vitt napozás, a sok koffein, a stressz a cigarettafüst, helytelen táplálkozás, gyógyszeres kezelések mellékhatásaként jelentkezik.
A hajszálértágulatok az örökölhető vénás elégtelenség tünetei is lehetnek és láthatóvá válásuk után előbb-utóbb elpattannak.

A kötőszövet és az érfalak gyengesége, a vérkeringés és nyirokkeringés nem megfelelő működése, külön-külön is hajszálértágulatot eredményez. Kezelése épp ezért a kötőszövet és érfalak erősítésével, a vér-és nyirokkeringés serkentésével történik. Fontos a megelőzés, ha tudjuk, hogy a családban előfordult vagy van erre példa. Fontos, hogy a kezdeti tünetek azonnali kezelését megkezdjük.A Világos bőrű embereknél gyakori pirospozsgás arcszín nem mindig az egészség jele, hanem a rosacea nevű elterjedt bőrbetegségé a vörösséget Ilyenkor a bőr alatt futó hajszálerek tágulata okozza. A tünetei többnyire enyhíthetők, és a bőrkárosodás megelőzhető.

A rosacea (ejtsd: rozácea) első jelei az arcon, orron, homlokon és az állon jelentkező visszatérő vörös foltok, valamint apró, a bőrön átütő hajszálerek. A betegség súlyosodásával az arcbőr élénkvörössé válik, majd tartósan begyullad, felszíne egyenetlen lesz. A szemre is ráterjedhet, égőérzést, viszketés okozva. Súlyos, előrehaladott esetben az orr vörös lesz és megnagyobbodik.
A betegségre leginkább a világos bőrűek hajlamosak. Háromszor annyi nő érintett, mint ahány férfi, ám az utóbbiak tünetei súlyosabbak. Kezelés nélkül a rosacea rosszabbodhat; a hagyományos gyógyszeres terápia- rendszerint hosszú antibioti-kumkúrából is áll.

A rosacea akkor alakul ki, amikor - egyelőre ismeretlen - genetikai, illetve környezeti tényezők hatására a bőrben lévő vérerek elvesztik rugalmasságukat, és könnyen - olykor véglegesen - kitágulnak. Az erek rendellenessége azonban csak az egyik lehetséges ok. Az állapotot bármilyen olyan tényező súlyosbítja amely a bőr kipirulását okozza például csípős, túlfűszerezett ételek, forró italok, alkohol, koffein, stressz, időjárás megerőltető testmozgás, hormonváltozások (különösen a változó korban), valamint bizonyos gyógyszerek (elsősorban a niacin és néhány vér nyomás-szabályozó készítmény).