fejléc
Legfrissebb Cikkeink

Social

Klasszikus balesetek szent este

 


A traumatológus tanácsai

Vannak családok, ahol szinte minden karácsonykor történik valami baleset...


A karácsonyi balesetek jelentős része rutintalanságból, kapkodásból és kimerültségből fakad. A férfiak ma már ritkán ragadnak fejszét, baltát, jó részük nemigen tud faragni. A nők pedig elfáradnak a készülődésben, és a megszokottnál nagyobb edények is bajok forrásai lehetnek. Dr. Szokoly Miklós sebész-traumatológus adott néhány hasznos tanácsot a balesetek elkerülésre.

Így ússzuk meg a fafaragásos balesetet!

    Legjobb, ha a fa vásárlásakor elvisszük a talpat, így belefaragva hozhatjuk haza.
    Ha mégis faragunk (ne csavarhúzóval vagy életlen késsel), mindig a testtől eltartva dolgozzunk, az él előtt soha ne legyen testrész, mert bármikor megcsúszhat a szerszám.


Egyéb bakik és a következmények

    A forrázásnál döntő jelentőségű, hogy legalább húsz-harminc percig folyassunk a megégett felületre hideg vizet, húsz-harminc percig! Egy kettes fokozatú égés megfelelő hűtéssel akár egyes fokozatúvá is válhat.
    Viszonylag gyakori, hogy a hal bontásakor szálka fúródik a tenyérbe. Sajnos ezeket a sérüléseket sokan otthon kezelik paradicsommal, kenőcsökkel, porokkal, és csak akkor mennek orvoshoz, amikor már feldagad, lüktet. Az ilyen szúráskor baktériumok jutnak a szervezetbe, mintha injekciós tűvel juttatnánk be őket. Elkezdődhet egy belső gennyesedés, gyulladás, ami, ha későn kerül szakember elé, akár végleg roncsolhatja a porcfelszínt, az ínhüvelyt. Hiába van ünnep, ilyen sérüléssel forduljunk orvoshoz!
    Ne kézzel oltsuk el a gyertyát, és vigyázzunk, nehogy elfújásakor forró paraffint fröcsköljünk magunkra vagy másra!
    A karácsonyfa, az adventi koszorú közelében mindig legyen egy vödör víz.

Békés, balesetmentes ünneplést kívánunk, vigyázzunk egymásra!


Megjelent:http://www.hazipatika.com